lørdag 22. juni 2013

Munch-malerier

Dette har vært mitt første år som faglærer i kunst og håndverk, og noen av prosjektene jeg har satt i gang har naturlig nok fungert bedre enn andre. Et av de absolutte høydepunktene var nok da vi monterte og hang opp elevenes versjoner av Edward Munchs "Skrik" og "Solen", to svære malerier sammensatt av tilsammen nitti små lerret. Jeg brukte Paint.net til å dele opp de kjente maleriene, og skrev ut utsnittene i farger slik at hver elev fikk et utsnitt. På forhånd har elevene arbeidet med og lært om hvordan de blander seg frem til ulike farger, og dette ble en øvelse i å bruke det de har lært.

Oppgaven opplevdes vanskelig for mange av elevene fordi de ikke fikk til å kopiere bildeutsnittet i den graden de ønsket. Det kan derfor hende oppgaven egner seg bedre for eldre elever. Samtidig tror jeg dette er en god øvelse i å bruke høyre del av hjernen (den logiske og matematiske delen) til å gjengi det man ser, og ikke det man tror man ser. Utsnittene utgjør nemlig en så liten del av maleriene at det ikke er mulig å se hva man maler underveis, og man blir tvunget til å fokusere på flater, positive og negative former og farger.

Avslutningsvis fikk noen av elevene være med å snekre sammen bildene, og jeg fikk se og høre at trearbeid var en etterlengtet del av faget. Det får bli neste års store prosjekt! Mine lærerkollegaer har vært rause med å kommentere elevenes utsmykking av skolen, og elever på andre trinn stanser stadig opp foran disse maleriene.


1 kommentar:

  1. Simpelthen elsker dette!!! Ønsker å lage med kidsa på Sfo,men får ikke til å dele bildet opp.
    Kan jeg bære så frekk og spørre om du har det lagret ett sted,og om du vil dele?????
    Mvh Møyfrid

    SvarSlett